Tanáraink

Bánfi Balázs (barokk furulya)

Balázs

Bánfi Balázs furulyaművész, mestertanár, pedagógiai szaktanácsadó. 2000-ben szerzett régizene-blockflöte diplomát a Szegedi Tudományegyetemen. 2003 óta pedagógiai szaktanácsadó az alapfokú művészetoktatás furulya szakterületen. 2005 óta az Orfeo Zenekar (műv. vezető: Vashegyi György) első furulyása, de számos hazai együttes munkájában részt vett már (többek között Ars Longa Kamarazenekar – Dinyés Soma, Savaria Barokk Együttes – Németh Pál). A 2005 szeptemberében publikált furulyás honlap alapítója és főszerkesztője. 2011 óra a Magyar Furulyás Alapítvány kuratóriumának elnöke, a hazai furulyás élet egyik meghatározó alakja a zenei nevelés területén is; tanulmányi versenyek szervezésében és zsűrizésében, valamint a pedagógus-továbbképzésben vállal aktív szerepet. Művészeti tevékenysége a régizenén kívül a kortárs zenére is kiterjed, több hazai zeneszerző művének bemutatásán működött közre (Bali János, Bánkövi Gyula, Beisher-Matyó Tamás, Csalog Gábor, Csapó Gyula, Orbán György).

Németh Zsombor (művészeti vezető; barokk hegedű és brácsa)

IMG_3023

Németh Zsombor felsőfokú muzikológia- és hegedűtanulmányait Budapesten végezte. Historikus előadói praxisra a Zeneakadémia felvehető fakultációja (oktatók: Kertész István, Simon Standage), illetve számos hazai és külföldi régizenei mesterkurzus után a Musik und Kunst Privatuniversität der Stadt Wien régizene fakultásának hallgatójaként specializálódott (főtárgytanár: Ulli Engel). Együttesvezetőként, kamarazenészként, koncertmesterként és zenekari tagként számos jelentős bel- és külföldi koncerthelyszínen lépett fel neves karmesterek, hangszeres művészek és énekesek partnereként. Szerepelt a Solamente Naturali, Orfeo Zenekar, a Savaria Barokk Zenekar és a Miszla Baroque vendégművészeként. 2011 és 2013 között a Budapest Bach Consort koncertmestere volt. 2015 óta a müncheni Accademia di Monaco tagja. 2012-ben három társával megalapította a Magyarország legdinamikusabb régizenei formációjaként számon tartott Simplicissimus Kamaraegyüttest, amelynek művészeti vezetője. Mindemellett 2012 óta az MTA BTK Zenetudományi Intézet külsős munkatársa, 2017-től a Bartók Archívum fiatal kutatója.

Kallai Nóra (barokk cselló és viola da gamba)

Nóra

 

Kallai Nóra (1971) 1993-ban végzett cselló szakon a Szegedi Konzervatóriumban. Viola da gambázni Graz-ban Lorenz Duftschmiednél, illetve a  brüsszeli Királyi Konzervatóriumban Wieland Kuijkennél tanult, ahol diplomát is szerzett. Számos régizenei együttessel koncertezett és készített felvételeket, gambával és barokk csellóval egyaránt, Magyarországon és Európa számos országában. A kortárs zenei életben is aktívan részt vesz, sőt, érdeklődése a komolyzene hagyományos határain túlra is elvezeti, például a jazz és a világzene felé. Ezen kívül pedig táncszínházi és színházi produkciókban is rendszeresen szerepel mint zenész-alkotótárs.

Konta Noémi (csembaló)

Nojka

Konta Noémi csembalóművész tanár kitüntetéses egyetemi oklevelét 2012-ben szerezte a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. Jelenleg ugyanennek az intézménynek doktorjelöltje, kutatási területe a billentyűs generálbasszus-játék eltérő gyakorlatai a 17-18. századi Európában. Erasmus ösztöndíjasként a csembaló mellett orgona és clavichord tanulmányokat is folytatott a Ljubljanai Egyetem Zeneművészeti Karán, 2012 és 2015 között. Jelenleg a Budapesti Ward Mária Iskola csembalótanára és a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának, és a szintén debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnázium korrepetitor és continuo-játék tanára , de kamarazenészként és szólistaként is ad koncerteket itthon és külföldön egyaránt, többek között a Musica Florens, a Simplicissimus régizenei együttesek, vagy a Concerto Budapest és az UMZE vendégeként, ahol a régizene mellett kortárs művek előadásában is nagy örömmel vesz részt.

“Szeretek hidakat építeni a régi korok zenéje és a mostani életünk között. Szeretek rácsodálkozni, hogy a mai kérdéseinkre 3-400 évvel ezelőtt is voltak már válaszok, csak talán kicsit máshogy megfogalmazva, mint ahogy ma mondanánk. A lényeg azonban nem változik. Ha ezt a kapcsolatot felismertük, akkor tud a zene élővé válni és hatni a mi életünkre is.”

Harmath Dénes (orgona és számozott basszus)

 

Dini2Harmath Dénes muzsikusi profiljának egyediségét a rögtönzés adja. Az improvizáció művészetét a Simplicissimus régizenei együttes continuo-játékosaként, a Búgócsiga Zenede gyerekzenekar billentyűseként, a pesti ferences és a józsefvárosi Szent József templom kántoraként, valamint a Zuglói Filharmónia szólistájaként űzi.

“Érzelmeinket akkor tudjuk igazán szabadon kifejezni, ha a zenét mint nyelvet beszéljük, és mi magunk is meg tudjuk ezen a nyelven gondolatainkat fogalmazni. Embertársaink belső világának megszólítására is számtalan új lehetőség nyílik, ha pillanatnyi érzéseikre reagálva tudunk zenei párbeszédet folytatni velük. Mindehhez az improvizáció remek keretet nyújt. Küldetésemnek tartom, hogy minél több embernek segítsek felfedezni és kifejleszteni magában azt a képességet, hogy a zenében saját személyes mondanivalóját tudja másoknak átadni.”

%d blogger ezt szereti:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close